IBAN: NL56RABO0395677858
Rosenthal grijpt in bij kritische EU-tekst Israël
Donderdag 26 2012
Onder druk van minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) is begin deze week in Brussel een kritische EU-verklaring over Israël aangepast. Dat zeggen bronnen in Brussel en in andere Europese hoofdsteden tegen NRC Handelsblad.

Nederland wilde per se niet dat in de tekst een verwijzing zou staan naar een uiterst gevoelig rapport van de diplomatieke vertegenwoordiging van de EU in Israël. Daarin wordt het beleid van Israël in een deel van de bezette gebieden scherp bekritiseerd: onder meer door de komst van joodse kolonisten wordt volgens de EU daar "de Palestijnse aanwezigheid ondermijnd”.

Het gaat om de zogeheten ‘area c’, een gebied dat volledig wordt gecontroleerd door Israël. Volgens de EU-diplomaten in Israël is de tweestatenoplossing (naast Israël een Palestijnse staat) verder weg dan ooit "als deze trend niet wordt gestopt”. Israëlische diplomaten leverden felle kritiek op het uitgelekte rapport.

In de verklaring die EU-ministers van Buitenlandse Zaken maandag overeenkwamen, staat alleen nog dat er in 2011 "verontrustende ontwikkelingen op de grond” waren, maar dat de EU onverminderd vasthoudt aan een tweestatenoplossing.
Volgens bronnen had Nederland ook die zin voorzichtiger geformuleerd willen hebben. "Dat is Rosenthal niet gelukt. Hij heeft dus niet in alle opzichten zijn zin gekregen.”

De minister zou het EU-rapport intern willen houden om het vredesproces niet te schaden. Nederland zou, gesteund door Italië, hebben gezegd dat het "nu niet het moment is om kritiek te hebben op Israël”.

Rosenthal wil niet inhoudelijk op de kwestie ingaan: "We hebben als ministers een keurige verklaring uitgegeven. De verhoudingen tussen en met mijn collega-ministers is als altijd voortreffelijk”. Rosenthal blokkeerde in september in de VN-mensenrechtenraad een gezamenlijk EU-standpunt dat te kritisch over Israël zou zijn. Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk zouden zich hebben gestoord aan de Nederlandse bemoeienis van deze week.