IBAN: NL56RABO0395677858
Leger mishandelt Palestijnse kinderen
Maandag 22 Oktober 2012
Bron: ANP

© afp. Een Palestijnse jongen wordt door Israëlische soldaten opgepakt na het gooien van stenen in oktober 2010..
UPDATEIsraëlische militairen mishandelen geregeld Palestijnse kinderen in de bezette gebieden. Dat is de conclusie van voormalige Israëlische militairen in een rapport dat zondag verscheen.

In het rapport staan getuigenissen van oud-militairen over mishandeling van kinderen die vaak nog niet eens 10 jaar oud zijn. Het document richt zich vooral op de periode van 2005 tot 2011 toen de tweede intifada, de Palestijnse opstand van 2000 tot 2005, al voorbij was en er betrekkelijke rust heerste.

De incidenten deden zich vooral voor na botsingen tussen Palestijnse betogers en het Israëlische leger op de Westelijke Jordaanoever. Militairen trokken dan vaak willekeurige woonwijken in en sloegen wegrennende kinderen met houten stokken tot die vielen. 'Een trage renner werd geslagen, dat was de regel', aldus een verklaring.

Een ex-soldaat beschrijft een geval waarbij zijn commandant zijn geweer op een kind richtte: 'Een geladen geweer was op hem gericht en hij moest smeken om zijn leven. Dat is iets dat hem voor zijn leven tekent.'

Het leger zei in een reactie dat het rapport niet voldoende was onderbouwd om specifieke gevallen te kunnen onderzoeken.

BRON: VK