IBAN: NL56RABO0395677858
Machtigste moslim dankt invloed aan Mekka, olie en sponsoring
Vrijdag 30 November 2012
Geen moslim ter wereld heeft meer in te brengen dan koning Abdullah. Het islamitische staatshoofd prijkt opnieuw bovenaan de lijst met meest invloedrijke moslims.


© EPA. Koning Abdullah van Saoedi-Arabië
De Muslim 500 wordt jaarlijks opgesteld door een gezaghebbende denktank, het Jordaanse Koninklijk Islamitisch Onderzoekscentrum. De andere hoogste plaatsen worden bekleed door de Turkse premier Erdogan, de Marokkaanse koning Mohammed en door een reeks voorname Arabische geestelijken zoals ayatollah Khamenei.

Juryleden trekken zich overigens weinig aan van de actualiteit: hoogvliegers worden gerangschikt naar hoeveel invloed ze op de lange termijn hebben. Daarbij is het niet van belang of die invloed positief of negatief is.

Gastheer voor miljoenen pelgrims
De orthodoxe ('gematigd-salafistische') Abdullah ontvangt op zijn grondgebied jaarlijks miljoenen geloofsgenoten die op pelgrimstocht gaan naar de heilige Saoedische steden Mekka en Medina. Ook de Al-Masjid al-Haram-moskee, de trekpleister die de Kaäba omvat, valt min of meer onder zijn verantwoordelijkheid.

De inkomsten uit toerisme vallen waarschijnlijk in het niet bij de oprengsten van de oliehandel. Saoedi-Arabië beschikt naar schatting over twintig procent van de mondiale oliereserves.

Saoedische sponsoring
Abdullah gebruikt zijn kapitaal al jaren strategisch. Jaarlijks geeft hij miljoenen aan kleine en grote islamitische projecten. Talloze moskeeën en koranscholen kwamen (in ieder geval gedeeltelijk) tot stand vanwege zijn filantropie.

De hulp is omstreden: ze lijkt vooral bedoeld om de wahabitische islam (een orthodoxe stroming) aan invloed te laten winnen. Sommigen zien zelfs een direct verband tussen het gebruik van aardolie als brandstof en de macht van orthodox-islamitische regimes.

De Belgische minister Turtelboom van justitie sprak in augustus haar zorgen uit over de Saoedische sponsoring. In haar land zouden met Saoedisch geld minstens tien radicale scholen zijn gebouwd. Ook een groot interreligieus centrum dat maandag in Wenen opende werd voor een aanzienlijk deel gefinancieerd door Saoedi-Arabië.

Bron: Trouw