IBAN: NL56RABO0395677858
Hollande: geen excuses aan Algerijnen
Donderdag 20 December 2012
President François Hollande van Frankrijk heeft donderdag in Algiers erkend dat de kolonialisering van Algerije 'meedogenloos en oneerlijk' was, maar hij heeft de Algerijnen geen excuses aangeboden.


© ANP. President François Hollande van Frankrijk

Hollande brengt deze week een bezoek aan de vroegere kolonie in het noorden van Afrika, die in 1962 na een jarenlange bloedige strijd tussen het Nationaal Bevrijdingsfront (FLN) enerzijds en kolonisten en het Franse leger anderzijds onafhankelijk werd. '132 jaar lang was Algerije onderworpen aan een meedogenloos en oneerlijk systeem: kolonisering. Ik erken het lijden waartoe die leidde', zei Hollande in een rede tot het parlement in Algiers. Volgens de president vergat Frankrijk na het einde van de Tweede Wereldoorlog de waarden waar het land voor staat.

Hollande noemde de plaatsen Guelma, Kherrata en Setif, waar militairen een opstand van strijders tegen de koloniale macht bloedig onderdrukten. 'Wij hebben de plicht de waarheid over het geweld, de onrechtvaardigheid, de bloedbaden en de martelingen te vertellen. De waarheid vaststellen is een plicht die Algerijnen en Fransen verbindt. Daarom moeten historici toegang tot de archieven hebben', zei de socialistische president.

Bewerkt door: redactie −20/12/12, 10:06 − bron: ANP