IBAN: NL56RABO0395677858
Gandhi in Palestina
Palestijnse vrouwen vertellen over geweldloos verzet
Maandag 22 Oktober 2012
Op donderdag 16 februari komen twee Palestijnse vrouwen vertellen over hun geweldloos verzet tegen de Israëlische bezetter. Manal en Narriman Tamimi, twee vrouwelijke activisten uit het Palestijnse dorp Nabi Saleh, vertellen hoe zij te maken hebben met hevige Israëlische repressie tegen hun geweldloze demonstraties. En ook hoe zij internationale bekendheid en steun kregen en op dit moment aanmoedigingen ontvangen vanuit de hele wereld.

Er wordt weleens gezegd dat er een Gandhi zal moeten opstaan in Palestina, die op geweldloze wijze tegen de Israëlische bezetting in opstand komt. In werkelijkheid zijn er al zulke Gandhi's in Palestina. Manal en Narriman zijn twee activisten die volstrekte geweldloosheid in praktijk brengen. Dat gaat
gepaard met veel geweld van het Israëlische leger, dat reageert met traangas, (rubberen) kogels, skunk-water, pepperspray en stun grenades. Op 9 december, kwam als gevolg van dit geweld Mustafa Tamimi (28) om het leven nadat hij op minder dan 2 meter afstand op zijn hoofd was beschoten met een traangasgranaat. Huizen van activisten worden gesloopt en enorme gevangenisstraffen worden uitgedeeld. Narriman's echtgenoot is onlangs veroordeeld tot 18 maanden Israëlische cel wegens deelname aan geweldloos verzet. Deze twee vrouwen wagen hun leven voor een betere toekomst voor hun kinderen. Wat zij daarbij tegenkomen en meemaken zullen ze op 15 februari vertellen. Het zijn echte rasvertellers, die u bij hun verhaal helemaal meenemen in de gespannen situatie in hun dorp, dat vlak bij Ramallah ligt.

In februari reizen zij door Italië en Nederland om hun verhaal te vertellen: het leven onder de nu al 45 jaar durende bezetting, de bijbehorende uitzichtloosheid, armoe en het gebrek aan menselijke basisbehoefte, zoals water, medische behandeling en grip op hun eigen leven. De vrouwen spreken uitstekend Engels. De voertaal op de avond zal Engels zijn.
Meer informatie is te vinden op http://nabisalehsolidarity.wordpress.com/
De avond wordt georganiseerd door het NPK

Datum:
Donderdag 16 februari 2012
Inloop:
19.45 uur
Tijd:
20. 00 uur - 22.00 uur
Plaats:
HTIB (Turkse Arbeidersvereniging), 1e Weteringplantsoen 2c, 1017 SJ, Amsterdam.

Toegang gratis, voertaal Engels.
NB het 1e Weteringplantsoen bereik je vanaf de halte Weteringplantoen door de Weteringschans in te lopen richting Leidseplein. De eerste straat links (een rondlopend straatje) is 1e Weteringplantsoen.Wie met lijn 1, 2 of 5 (al of niet vanaf het Centraal Station) komt, moet
uitstappen bij de halte Leidseplein en vervolgens voorbij de Balie en Paradiso de Weteringschans aflopen tot voorbij de kruising Spiegelgracht. Daarna is het de eerste straat rechts. Vanaf het Leidseplein is het 6 minuten lopen.


PS
Voor wie donderdagavond in Amsterdam geen optie is, zijn er twee
alternatieven:

1. Woensdag 15 februari 2012
Inloop: 19.30 uur
Tijd: 20. 00 uur - 22.00 uur
Plaats: EMMA, Cremerstraat 245/247, Utrecht
Voor routebeschrijving zie www.emmacentrum.nl

2. Dinsdag 14 februari 18.00-21.00 Institute of Social
Studies te Den Haage Palestine Link/ISS