IBAN: NL56RABO0395677858
Al Mayadeen gaat de concurrentie aan met Al Jazeera
Vrijdag 15 2012
bron: Remco Andersen
Screenshot Al Mayadeen.
Arabieren kunnen sinds deze week genieten van een nieuwe speler in de regionale informatieoorlog. Al-Mayadeen - 'de pleinen' - mikt hoog: vanuit de gelikte studio in Beiroet, met behulp van correspondentenposten in de regio, moeten driehonderd
medewerkers gaan zagen aan de stoelpoten van regionale giganten Al Jazeera en al-Arabia.

Deze zenders worden gefinancierd door de overheden van respectievelijk Qatar en Saoedi-Arabië, soennitische landen die de opstanden tegen het alawitische (een sjiitische minderheidsgroep) regime in Syrië steunen. Hoewel met name Al Jazeera over het algemeen beschouwd wordt als een gebalanceerde, zij het imperfecte zender, ziet de oprichter van Al Mayadeen zijn twee concurrenten als niets anders dan politieke instrumenten.

Haatzaaien
De vermaarde Tunesische journalist Ghassan Bin Jeddo verliet medio vorig jaar luidkeels Al Jazeera, omdat de zender zeer kritisch over Syrië berichtte, maar aanvankelijk weinig meldde over de opstanden in Bahrein, een soennitische bondgenoot van Qatar. 'Provocatie, haatzaaien en opruiing', noemde Bin Jiddo het.

Tegenstanders zeggen dat dit een typisch geval van de pot verwijt de ketel is: de financiering van Al Mayadeen komt van geheimzinnige 'anonieme zakenmensen' en in Beiroet doet al het gerucht de ronde dat die mensen uit Iran en Syrië komen. De statuten van de zender betuigen steun voor 'Palestijnen, en het wereldwijde verzet' - een term die doorgaans verwijst naar Hezbollah, bondgenoot van Syrië en Iran.
Bin Jeddo ontkende op een persconferentie deze week ten stelligste: 'Wij spreken niet in naam van het Iraanse of Syrische regime, maar zijn een compleet onafhankelijke zender.'

Hoe het ook zij, de nieuwe zender is de zoveelste indicatie van een toenemende kloof tussen de twee belangrijkste stromingen van de islam in het Midden-Oosten, die ook in de media wordt uitgevochten.
Bijna vijftigduizend fans hebben 'vind ik leuk' geklikt op de Facebookpagina van de jonge zender. Maar voorlopig staat dat nog in schril contrast met de onge-evenaarde macht van Al Jazeera Arabic dat 71 miljoen huishoudens wereldwijd kan bereiken.

BRON: VK