IBAN: NL56RABO0395677858
Israëlische ex-soldaat wil Palestijn worden
Vrijdag 15 2012
© ANP. Palestijnen in Betlehem ondergaan een veiligheidscontrole als ze naar de moskee gaan
Een voormalige Israëlische soldaat wil Palestijn worden en heeft daarvoor de administratieve molen in gang gezet, schrijft de Israëlische krant Haaretz.

De 'conversie' zou aan beide kanten met argusogen wordt bekeken: de Palestijnen zien de man als een mol en de Israëli's verdenken hem van 'terrorisme'.

Andrej Psjenichnikov is enkele maanden geleden in de omgeving van Bethlehem gaan wonen en houdt zich daar financieel staande als kelner en bouwvakker. Als soldaat werd hij onder andere ingezet op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, waar ook Betlehem zich bevindt.

De 24-jarige man is niet in Israël, maar in de voormalige Sovjetunie geboren. Hij kwam elf jaar geleden naar het 'Heilige Land'.

Privileges
Volgens Haaretz wil de jongeman 'aan de politieke strijd voor de rechten van de Palestijnen' deelnemen en 'het geprivilegieerde zionistische leven opgeven'. 'Ik wil bewijzen dat een leven (samen) met de Palestijnen mogelijk is, als je ze maar niet als vijand bejegent', luidt de verdere motivatie.

Aan Psjenichnikovs leven als Palestijn is al een tijdelijk einde gekomen nadat de Palestijnse Fatah-politie hem op verzoek van de Israëlische overheid oppakte en naar Israël uitwees. Daar wordt de man ervan beschuldigd, 'een terrorist' te zijn omdat hij de 'vernietiging van de staat Israël' nastreeft. Bij gebrek aan bewijs werd hij vrijgelaten. Zijn verzoek om hem het Israëlisch staatsburgerschap te ontnemen, werd echter niet ingewilligd.

BRON: VK