IBAN: NL56RABO0395677858
Israël introduceert bussen alleen voor Palestijnen
Maandag 04 Maart 2013
Het Israëlische busbedrijf Afikim zet vanaf vandaag speciale bussen in voor Palestijnen die vanaf de Westoever naar hun werk in Israël moeten reizen. Daartoe heeft het busbedrijf besloten na klachten van kolonisten. Die beweren dat Palestijnen in de bus 'een veiligheidsrisico' vormen.

De Palestijnen mogen de nederzettingen niet in en worden voortaan opgehaald bij de checkpoint Eyal, nabij het stadje Qalqilya, waar ze op de speciale bussen kunnen stappen. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz.

Het ministerie van Vervoer ontkent met klem dat het hier om gesegregeerde bussen gaat. De aparte lijnen zijn, volgens hun lezing, bedoeld om 'de stress van Palestijnse arbeiders te verlichten'.

Ook de autoriteiten in het betreffende gebied zeggen dat het niet de bedoeling is om Palestijnen uit andere bussen te weren. Volgens de wet mogen Palestijnen die een vergunning hebben om Israël binnen te gaan, gebruik maken van het openbaar vervoer. Daar zou de inzet van speciale buslijnen geen verandering in brengen.

Haaretz heeft echter in het verleden vaker verslag gedaan van incidenten waarbij Palestijnen uit de bus zijn gehaald. Volgens getuigen bij de checkpoint gebeurt dit nog steeds.

BRON: VK