Elektriciteitscrisis

17 mei 2021

Crisis door tekort aan elektriciteit // Nieuws // Stichting Israa

Wat doe je als je koelkast niet meer werkt, je telefoon niet meer oplaadt en je internet niet meer werkt? Vanwege de bombardementen die bewust gericht lijken op het vernietigen van het elektriciteitsnetwerk kampen vele inwoners van de Gazastrook met een groot tekort aan elektriciteit.

Sinds het begin van de Israëlische agressie op Gaza heeft het elektriciteitsbedrijf met grote uitdagingen te maken, als gevolg van de gerichte bombardementen op elektrische installaties en belangrijke elektrische voorzieningen. De meervoudige aanvallen op het elektriciteitsnetwerk hebben geleid tot onderbrekingen van de hoogspanningskabels. Er zijn inmiddels vijf hoofdlijnen van 60 megawatt permanent verstoord. De mensen van het elektriciteitsbedrijf proberen noodreparaties uit te voeren, maar door de storingen en de fluctuatie van de stroom kan er op dit moment in veel gebieden geen elektriciteit geleverd worden.

Tekort aan brandstof

Ook is de levering van brandstof aan de elektriciteitscentrale een groot probleem op dit moment. De brandstof is bijna op, omdat de Kerem Shalom kruising al acht dagen gesloten is. Deze kruising is bestemd voor de invoer van goederen, brandstof en andere benodigdheden voor het elektriciteitsbedrijf. Zo kampt het bedrijf ook met een gebrek aan materialen voor het onderhoud van het netwerk.

Ten slotte heeft het elektriciteitsbedrijf niet voldoende capaciteit om de enorme schade te herstellen en niet genoeg materiaal om de netten te vervangen.

Gevaarlijk

Vanwege de voortdurende bombardementen is het voor het personeel van het elektriciteitsbedrijf vrijwel onmogelijk om hun werk te doen. Toch werken ze met man en macht om de gebombardeerde hoogspanningskabels te repareren, de leidingen om te leiden en om de stroom weer aan te sluiten op belangrijke faciliteiten en huizen van burgers.

Vele huishoudens zonder stroom

In de afgelopen 8 dagen heeft het elektriciteitsbedrijf ruim 14.000 telefoontjes ontvangen van burgers die helemaal geen stroom meer hadden. De elektriciteit in Gaza is al sinds jaren een groot probleem: burgers ontvangen gemiddeld maar tussen 3 en 8 uur stroom per dag. Het grote aantal klachten betrof dan ook de minimaal benodigde stroom om aan de normale dagelijkse behoeften te voldoen.

Wilt u bijdragen?

Wilt u ons helpen om het groeiende aantal slachtoffers bij te staan met noodvoorzieningen tijdens deze zware tijd? Doneer dan uw bijdrage via onze noodhulp pagina. Alvast hartelijk dank voor uw hulp!